Wśród smacznych książek, które stoją w mojej bibliotece, znajduje się zbiór ponad 100 przepisów kulinarnych Lucy Maud Montgomery, twórczyni Ani Shirley. Do druku w oficynie Moulin (1996) podały je krewne pisarki, Elaine i Kelly Crowford. Polskie tłumaczenie ukazało się w Wydawnictwie Literackim (2007).
Posiadanie tego dzieła umożliwia nie tylko przyrządzanie smakowitych potraw, które przenoszą jedzącego na Wyspę Św. Edwarda — do szczęśliwego domu, lecz wskazuje genezę cyklu przygód Ani z Zielonego Wzgórza, poprzez omówienia najważniejszych faktów z życia L. M. Montgomery.
Lucy Maud Montgomery, autorka cyklu powieściowego o Ani z Zielonego Wzgórza, urodziła się w r. 1874 na Wyspie Księcia Edwarda. Miała niespełna 2 lata, kiedy na gruźlicę umarła jej matka, Clary Woolner Macneill Montgomery. Ojciec oddał córkę na wychowanie swoim teściom. Wyjechał, założył nową rodzinę. Osierocona dziewczynka, paradoksalnie, darzyła ojca uczuciem i przywiązaniem, choć widywała go niezwykle rzadko. Dziadkowie nie okazali dziecku zbyt wiele serca, natomiast opieką i miłością otoczyła je Annie Campbell, siostra zmarłej matki. Ciocia Annie wyczarowywała gościnny, bezpieczny dom i pyszne jedzenie, wyrażając poprzez gotowanie, zwłaszcza to wspólne, uczucia w stosunku do najbliższych, szczególnie wobec siostrzenicy. To ona stworzyła warunki, w których pokrzywdzona przez los Lucy Maud odnalazła swoje miejsce w szczęśliwym świecie. Jest poniekąd współautorką książek Montgomery, które tylu pokoleniom dawały ukojenie.
[Na fotografii widzimy dziesięcioletnią Lucy Maud Montgomery]